Normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

Tienduizenden ouderen worden jaarlijks bestolen door criminele thuiszorgmedewerkers. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat echter zelden over tot vervolging van deze stelende medewerkers, ondanks bewijs op film. Het tv-programma De Monitor bracht aan de hand van twee schrijnende gevallen de problematiek in kaart. 

De twee zussen Roelien en Elsbeth ontdekken dat er maandelijks honderden euro’s van hun 87-jarige moeder missen, terwijl zij zeker weten dat dat geld niet is uitgegeven. In overleg met de politie besluiten ze een camera in de kamer van hun moeder te plaatsen, die thuishulp krijgt om haar steunkousen aan te trekken. Ze zien op de beelden dat de thuiszorgmedewerkster iets uit het tasje van hun moeder pakt en in haar eigen zakken stopt. “De eerste beelden waren vreselijk om te zien. We schrokken heel erg. Je denkt dat je zorg in huis haalt, maar in werkelijkheid haal je het Paard van Troje naar binnen”, zeggen de zussen. “Van al het geld dat gestolen is, hadden we een leuke nieuwe auto kunnen kopen.”

De medewerkster zegt dat ze het geld in opdracht van de 87-jarige moeder heeft gepakt, maar dit blijkt volgens de zussen niet waar te zijn. Het OM oordeelde vervolgens dat er niet voldoende ondersteunend bewijs voor diefstal was en de zaak werd vervolgens geseponeerd. “Dat is onbegrijpelijk”, zeggen de Roelien en Elisabeth. “We hebben alles gefilmd en hebben er geluid bij. Hoeveel bewijs wil je hebben? Duidelijker kan niet.”

Ook René Diekstra heeft een stelende thuiszorgmedewerker via een verborgen camera betrapt, die onder andere sieraden van zijn schoonmoeder meenam. In eerste instantie werden ook in deze zaak geen straffen uitgedeeld, maar omdat Diekstra niet opgaf, kreeg de steler na vier jaar een taak- en voorwaardelijke celstraf. “De overheid doet niets met deze problematiek”, zegt hij. “Alle mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt zeggen dat je niets bereikt. Ik krijg geen signalen dat de politiek hier iets oprecht en intensief mee doet.”

Een oplossing voor de problematiek is er nog niet. Zorginstellingen kunnen bij een waarschuwingsregister melden waarom een medewerkers is ontslagen, zodat andere instellingen de persoon in kwestie niet aannemen. Het is echter niet verplicht om bij dit register een melding te doen. Ook een Verklaring Omtrent het Gedrag is niet verplicht in deze sector.

Klik hier om de uitzending van De Monitor terug te kijken. 

© Nationale Zorggids