Normal_boos

Gemeenten moeten dit jaar mogelijk nog 270 miljoen extra bezuinigen op Jeugdzorg en de Wmo. Volgens het Rijk ontstaat er een tekort op de Wet langdurige Zorg, omdat mensen minder lang thuis blijf wonen dan gedacht. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert woedend, omdat gemeenten de problemen moet oplossen. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Gemeenten hadden al de opdracht om veertig procent te bezuinigen op de Wmo, nu zou daar dus nog een extra bezuiniging bijkomen. “Deze korting kunnen we niet met schokdempers opvangen”, zegt woordvoerder Asha Khoenkhoen van VNG. “Wij moeten zorgcontinuïteit bieden, maar op deze manier is dat voor ons niet mogelijk.”

Door de bezuinigingen besluiten gemeenten bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp alleen in uitzonderlijke gevallen te vergoeden. Maar van de rechter mag dat niet zomaar, omdat gemeenten goed moeten onderzoeken of de hulp wel gestopt kan worden. Khoenkhoen: “De mensen die niet financieel zelf de huishoudelijke hulp kunnen regelen of via hun eigen netwerk, moeten we als gemeente helpen. Maar er is een spanningsveld waar je als gemeente mee te maken hebt. Gemeenten moeten nu eenmaal bezuinigen. Sommige gemeenten vangen de bezuinigingen op met eigen geld, maar er zijn ook gemeentes die geen extra potjes geld hebben. Die kunnen niet anders dan ingrijpende maatregelen nemen.”

© Nationale Zorggids