Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid geeft een te rooskleurige voorstelling van zaken over de overgang van zorg naar gemeenten. Dat vindt Iederin-directrice Illya Soffer. Van Rijn zegt dat de decentralisatie beheerst en gecontroleerd is verlopen, maar Soffer ziet dat er bij veel mensen zich momenteel kleine drama's voltrekken. Dit meldt belangenorganisatie Iederin. 

Volgens Soffer komen bij Iederin al honderden meldingen binnen van mensen die in de problemen komen nu de gemeente verantwoordelijk is voor hun ondersteuning, terwijl een groot deel van mensen nog in gesprek moet met de gemeente. “We krijgen allerlei klachten binnen van mensen”, zegt Soffer. “Ze krijgen bijvoorbeeld niet genoeg informatie, worden van het kastje naar de muur gestuurd, verzanden in bureaucratie, hebben bepaalde voorzieningen niet meer, krijgen geen pgb of de kwaliteit van de zorg zien ze omlaag gaan. We hadden wel verwacht dat er meldingen zouden komen, maar wat opvalt is dat in de meest complexe gevallen de systemen niet op elkaar aansluiten en dan moeten de mensen het zelf maar oplossen.”

De directrice ziet ook dat het niet in alle gemeenten slecht gaat. “In gemeenten die hebben besloten om nu te investeren in plaats van te bezuinigen, verloopt de transitie over het algemeen veel beter dan in gemeenten die wel meteen bezuinigingen hebben doorgevoerd.”

© Nationale Zorggids