Logo_fnv

Er zijn gemeenten die besloten hebben om de HV1, de lichte huishoudelijke zorg, af te schaffen, terwijl ze hier wel geld voor krijgen van het Rijk. Afgelopen week maakte de gemeente Zoetermeer bekend dat ze het besluit tot afschaffen van de HV1 terugdraait omdat het besluit onverantwoord is. De FNV roept de gemeente Berkelland nu op om dit voorbeeld te volgen. Dit meldt de FNV. 

Met het aftreden van verantwoordelijk wethouder voor zorg van de gemeente Berkelland is de volgende logische stap dat de gemeente haar beleid aanpast, zo vindt het FNV. De vakbond roept het college daarom in een open brief op om zo snel mogelijk met de FNV in gesprek te gaan over de aanpassing van het zorgbeleid.

Al tijden is er grote onrust in de gemeente over het besluit de lichte huishoudelijke verzorging af te schaffen terwijl Berkelland hiervoor wel geld van het Rijk krijgt. Met dit besluit komen kwetsbare inwoners in de problemen en gaat belangrijk werk verloren. Deze week maakte het college van de gemeente Zoetermeer bekend dat ze het besluit tot afschaffen van de HV1 willen terugdraaien. Uit gesprekken met cliënten kwam een dermate zorgwekkend beeld naar voren dat het college van Zoetermeer afschaffen van de lichte huishoudelijke zorg onverantwoord vindt. Vandaag gaan de betrokken thuiszorgmedewerkers en cliënten bij de extra Raadsvergadering inspreken en de gemeente oproepen het voorbeeld van Zoetermeer te volgen.

Volgens de FNV verliezen inwoners van de gemeente Berkelland hun zelfredzaamheid door de afschaffing van de lichte huishoudelijke zorg. De lichte huishoudelijke zorg is de meest goedkope zorg waardoor mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Andere gemeenten zoals bijvoorbeeld Wijk bij Duurstede hebben een beleid waarin de lichte huishoudelijke verzorging in stand blijft. Inmiddels zijn er diverse gerechtelijke uitspraken dat de gemeenten degelijk onderzoek moeten doen naar welke ondersteuning een zorgvrager nodig heeft. Zorgvragers zonder onderzoek meedelen dat ze geen zorg krijgen, is onrechtmatig. Huishoudelijk medewerker Lenie: “Kwetsbare burgers leiden onder dit beleid. Dit leidt tot juridische procedures. Allemaal geld dat beter besteed kan worden aan zorg.”

© Nationale Zorggids