Normal_hartritme

Zorgverzekeraar Menzis gaat samen met het Martini Ziekenhuis en de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren (hartritmestoornis) verplaatsen vanuit het ziekenhuis naar de huisarts. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

“Het initiatief in Groningen is een inspirerend voorbeeld van samenwerking tussen ziekenhuis, huisartsengroep en zorgverzekeraar om zorg te verplaatsen naar de eerste lijn”, zegt Ronald Luijk, senior beleidsadviseur Zorg bij ZN. De samenwerking brengt niet alleen zorg dichter bij huis, maar maar bespaart ook kosten. Huisartsen gaan namelijk ook mensen opsporen die nog niet weten dat ze aan boezemfibrilleren lijden. De verwachting is dat op deze manier per jaar veertig ernstige hersenbloedingen voorkomen kunnen worden.

Luik: “Onlangs heeft ZN de eerste resultaten van de substitutiemonitor gepresenteerd. De eerste beweging op weg naar substitutie kan niet beter worden geïllustreerd dan met voorbeelden uit de praktijk. Gepaste zorg, dichtbij de patiënt met behoud van kwaliteit en verlaging van kosten en een wenkend perspectief dat in Groningen een substantieel aantal hersenbloedingen kan worden voorkomen.” 

Boezemfibrilleren komt vooral voor onder ouderen en is de meest voorkomende hartritmestoornis in Nederland. Het hart slaat meestal met een hoge onregelmatige frequentie en dat geeft risico op bloedstolsels en daardoor een beroerte. 

© Nationale Zorggids