Normal_pgb

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) heeft er geen vertrouwen in dat de problemen rond het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) voor 15 mei zijn opgelost, zoals staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid beloofde. Volgens hem zijn de achterstanden te groot en is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nog tot ver na de zomer bezig om de problemen op te lossen. Dit meldt Nieuwsuur. 

Deze week debatteert de Tweede Kamer voor de vijfde keer over de problemen. Volgens Van der Burg zijn de problemen enorm onderschat. “De SVB zal waarschijnlijk gedacht hebben: wij doen het al jaren goed, dus dan doen we dit ook zonder problemen. Deze operatie is veel massaler, diverser en elke keer weer anders”, zegt hij. “De staatssecretaris is te optimistisch. Ik kan me niet voorstellen dat het op 15 mei in orde is.”

De Kamer debatteert op 20 mei nog een keer over dit onderwerp. Volgens Illya Soffer, directeur van patiëntenkoepel Ieder(in) heeft dat allemaal geen zin. “De problemen met de pgb zijn voor onze achterban uitvoeringsproblemen. “En die problemen los je niet op in de Kamer. Het zoveelste debat gaat echt niet helpen", aldus Soffer.

Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de grotere administratieve druk die ontstond echter niet aan en het gevolg was dat declaraties in veel gevallen niet uitbetaald werden. 

© Nationale Zorggids