Normal_download

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is twee proefprojecten voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis gestart. In beide proefen spreekt de inspectie met cliënten die thuis langdurig een combinatie van ondersteuning en persoonlijke verzorging of verpleging en/of behandeling krijgen. De proefprojecten zijn gericht op kwetsbare ouderen, volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking en volwassenen met chronische psychiatrische aandoeningen. 

In samenspraak met GGD West Brabant en GGD Gelderland-Zuid heeft de inspectie gekozen voor twee proefgebieden: een landelijk gebied in West Brabant (gemeente Rucphen) en een stedelijk gebied (de wijk Hengstdal) in de gemeente Nijmegen. Hier test de inspectie het toetsingskader voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis. Uit de proefprojecten zal blijken of het ontwikkelde toetsingskader de juiste risico’s en normen bevat en of de gekozen werkwijze in de praktijk goed werkbaar is. De focus van het toetsingskader is toetsen of de zorgverleners in het netwerk rondom elke cliënt, goed samenwerken. Daarom spreekt de inspectie niet alleen met cliënten maar ook met mantelzorgers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de cliënten. 

De proefprojecten duren ongeveer 5 maanden. De zorgverleners en zorgorganisaties in de betreffende gemeenten, de cliënten en de mantelzorgers die hebben deelgenomen aan het proefproject krijgen een terugkoppeling van de bevindingen. Na afloop van de proefprojecten bekijkt de inspectie of het ontwikkelde toetsingskader en de werkwijze aangepast moeten worden. De inspectie verwacht dat zij begin 2016 beschikt over een definitieve toetsingskader voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis.
 
© Nationale Zorggids