Normal_martin_van_rijn_pvda

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft van de Kamer tot 15 mei gekregen om alle betalingsproblemen rond de persoonsgebonden budgetten (pgb's) op te lossen. De bewindsman debatteert vandaag voor de vijfde keer met de Kamer over de kwestie. Hij zegt alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat de problemen voor 15 mei opgelost zijn. Dit meldt de NOS. 

Van Rijn zei dat woensdag in de Tweede Kamer die zich grote zorgen maakt over de problemen met het pgb. De staatssecretaris zei dat hij baalt van de aanhoudende problemen en dat in de voorbereiding juist alles op alles is gezet om te zorgen dat mensen hun geld zouden krijgen. Desondanks stelt de bewindsman dat 'we er nog niet zijn'. "Ik heb daarvan net zo veel pijn en verdriet als de budgethouder zelf," aldus Van Rijn. 
 
Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg regelen en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. De oppositie in de Kamer is erg kritisch over de gang van zaken. Veel partijen vragen zich onder meer af waarom de invoering van het nieuwe systeem niet uitgesteld is. Inmiddels is duidelijk geworden dan eind vorig jaar meerdere keren gewaarschuwd werd dat er problemen zouden komen. Van Rijn zegt echter dat hij geen moment heeft overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan. 
 
© Nationale Zorggids