Logo_rivm_logo

Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er nog aandachtspunten voor mensen die thuis met complexe medische technologie worden behandeld. Naast de voordelen die dergelijke behandelingen opleveren, brengt het ook bepaalde risico's met zich mee. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). 

Volgens het RIVM is apparatuur dat gebruikt wordt niet oorspronkelijk voor thuisgebruik ontworpen en er zijn bij mensen thuis niet continu professionele zorgverleners aanwezig. Daarnaast noemt het RIVM nog een aantal aandachtspunten. Zo worden niet altijd alle thuiszorgmedewerkers met de juiste deskundigheid ingezet en krijgen patiënten en mantelzorgers soms onvoldoende begeleiding tijdens de overdracht van het ziekenhuis naar de thuissituatie. Verder ontbreekt regelmatig duidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is, aldus het RIVM. Er zijn namelijk veel partijen bij de zorg betrokken, zoals mantelzorger, huisarts en specialist.

Het gebruik van complexe medische technologie heeft de nodige voordelen. Het bespaart tijd en geld en kan ook de kwaliteit van leveren verbeteren, omdat patiënten in hun vertrouwde omgeving worden behandeld. Ook risico's als ziekenhuisinfecties treden minder vaak op. 

© Nationale Zorggids