Normal_klm_vliegtuig__2_

Inzittenden van vliegtuigen worden door luchtverversing blootgesteld aan een zenuwgas dat hersenschade kan veroorzaken. De luchtvaartbranche zou de problemen stil houden uit angst voor miljardenclaims. Dat meldt De Telegraaf. 

Wie vaak vliegt en die gifstoffen niet goed kan afbreken, loopt het risico om onder meer MS en Alzheimer op te lopen. “We hebben Nederlandse piloten en cabinepersoneel met ziekteverschijnselen onderzocht, met autocoureurs als controlegroep", zegt dokter en piloot Michel Mulder. "Veel vliegers hebben aantoonbaar beschadiging van de witte stof in de hersenen. Dat is ook de oorzaak van bijvoorbeeld MS en Alzheimer."

Eén en ander zou blijken uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Binnenkort publiceren zij over dit onderwerp in het wetenschappelijke tijdschrift Brain Imaging & Behavior. Woordvoerder Frank van den Bosch nuanceert de berichtgeving van De Telegraaf tegenover RTL Nieuws. “Er komt bij cabinepersoneel wel degelijk geheugenstoornis voor door witte-stofstoring, het is alleen niet duidelijk waardoor dat komt", zegt hij.

© Nationale Zorggids