Normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

Thuiszorginstellingen zouden een Verklaring Omtrent Gedrag moeten opvragen voor hun medewerkers. Dat stelt Janet Ten Hoope, landelijk officier Huiselijk Geweld, meldt het tv-programma De Monitor. 

“Iedere drempel die je kunt opwerpen om te voorkomen dat een strafbaar feit wordt gepleegd is winst”, zegt Ter Hoope. Het stoort haar dat stelende thuiszorgmedewerkers vrij spel hebben, want het is niet verplicht om een VOG in de thuiszorg aan te vragen. De medewerkers kunnen dus van de ene instelling naar de andere instelling gaan, waar ze voornamelijk ouderen bestelen.

Ter Hoope vindt het 'zuur' dat een VOG in zorginstellingen niet verplicht is. “Want dan hebben we een zaak vervolgd en komen er veroordelingen en proeftijden uit. Dan is het wel fijn als je er met elkaar op let dat er ook echt niets meer misgaat na die tijd. Daar zijn veel drempels in op te werpen. Het is dan wel zaak om die drempels dan met elkaar te benutten.”

Het Openbaar Ministerie gaat zelden over tot vervolging van de stelende medewerkers, bleek uit eerdere schrijnende gevallen. Wel bestaat er al een waarschuwingsregister, waar instellingen kunnen melden waarom een medewerker is ontslagen.

© Nationale Zorggids