Normal_daling_geld_minder

Gemeenten zijn erin geslaagd om bezuinigingen in het sociale domein door te voeren, vooral door de prijs van zorg te verlagen. Dat blijkt uit een rapportage van de Transitiecommissie Sociaal Domein, meldt Gemeente.nu.

De bezuinigingsdoelstelling is ook gehaald omdat er minder zorg en ondersteuning aan cliënten is verleend. In het rapport is te lezen dat burgers vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daarnaast constateert de commissie, dat door het kabinet is ingesteld om een oogje in het zeil te houden, dat de decentralisaties nog in de kinderschoenen staat. “Het wordt nu echt tijd voor gemeenten om te veranderen, anders blijft de omslag steken”, aldus de commissie.

Verder wordt er gewezen op dat samenwerking tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten voorop moet staan. Dat gaat nog steeds niet soepel, aldus de commissie, want er komen signalen binnen dat de verschillende partijen de verantwoordelijkheid op elkaar afschuiven. “Dat is niet in het belang van een efficiënt zorgaanbod. Burgers zijn hiervan de dupe”, concludeert de commissie. 

© Nationale Zorggids