Normal_klok

De deadline die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid van de Tweede Kamer heeft gekregen om alle problemen die spelen rondom de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) is vandaag. De staatssecretaris zei twee weken geleden alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat de problemen voor 15 mei opgelost zijn.  

Van Rijn zei destijds in de Tweede Kamer dat hij zich grote zorgen maakt over de problemen met het pgb, dat hij baalt van de aanhoudende problemen en dat in de voorbereiding juist alles op alles is gezet om te zorgen dat mensen hun geld zouden krijgen. Desondanks stelt de bewindsman dat 'we er nog niet zijn'. "Ik heb daarvan net zo veel pijn en verdriet als de budgethouder zelf", aldus Van Rijn.

Belangenvereniging Per Saldo denkt niet dat de problemen vandaag al opgelost zijn. Hoewel de vereniging voorspelt dat alles op korte termijn nog niet goed verloopt, ziet de vereniging ook dat het steeds beter gaat. Per Saldo vindt het positief dat nieuwe declaraties altijd binnen tien dagen worden afgehandeld. Desondanks liggen er nog 40.000 declaraties te wachten en daar zitten ook nabetalingen bij die teruggaan tot februari.

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg regelen en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. De oppositie in de Kamer is erg kritisch over de gang van zaken. Veel partijen vragen zich onder meer af waarom de invoering van het nieuwe systeem niet uitgesteld is. Inmiddels is duidelijk geworden dan eind vorig jaar meerdere keren gewaarschuwd werd dat er problemen zouden komen. Van Rijn zegt echter dat hij geen moment heeft overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan.

Op 20 mei debatteert de Tweede Kamer nogmaals over de stand van zaken rondom de uitbetalingen van de pgb's.

© Nationale Zorggids