Normal_martin_van_rijn_pvda

Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn de problemen rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) grotendeels opgelost, maar belangenvereniging Per Saldo en de oppositie houden hun zorgen. Dat melden Novum en Skipr.

Per Saldo ziet vooruitgang in de betaling van persoonsgebonden budgetten (pgb's), maar vindt dat er nog te veel spoedmeldingen binnenkomen. “Te veel budgethouders hebben nog te maken met uitbetalingsproblemen'', zo reageert de belangenvereniging op informatie die staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer heeft gegeven.

Van Rijn schetst volgens Per Saldo een “te rooskleurig beeld''. Als voorbeeld geeft de belangenvereniging dat er gisteren nog 76 spoedklachten zijn binnengekomen van mensen die op hun geld zitten te wachten.
Ook de oppositie in de Tweede Kamer heeft nog zorgen. "De staatssecretaris zegt dat 94 procent van de declaraties binnen 5 tot 10 werkdagen worden betaald. Dat klinkt goed, maar dan wordt grofweg 10.000 keer per maand niet het geld overgemaakt dat nodig is voor zorgverlening”, zegt Pia Dijkstra van D66.

Renske Leijten van de SP is stelliger in haar commentaar. "Het is lef hebben: cijfers presenteren op basis van steekproeven en dan zeggen probleem opgelost. Van Rijn blijft rommelen met pgb-drama", schreef zij op Twitter. Ook bij GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is het vertrouwen in de staatssecretaris nog niet aanwezig. "Nog steeds ontvang ik dagelijks mails met schrijnende verhalen. Mensen die dag in dag uit keihard werken, maar al maanden geen salaris ontvangen. Mensen die bovendien wel gewoon hun huur en andere rekeningen moeten betalen. Deze brief van de staatssecretaris heeft mijn zorgen nog niet weggenomen. Hij heeft woensdag nog heel wat uit te leggen'', aldus Voortman. 

© Nationale Zorggids