Normal_edith_schippers__3_

Alleen gezamenlijk optrekken van overheden, bedrijfsleven en wetenschap leidt tot betere en betaalbare zorg. Deze boodschap gaf minister Edith Schippers (VWS) vandaag op een bijeenkomst van het World Economic Forum in Genève. Schippers was een van de hoofdsprekers op deze bijeenkomst, gehouden in de context van de jaarlijkse World Health Assembly van de WHO (World Health Organization), die op dit moment in Genève plaatsvindt.

"De uitdagingen in de gezondheidszorg zijn te groot voor regeringen om het alleen te kunnen doen," zo zei Schippers. "Door meer publiek-private samenwerking halen we betere gezondheidsresultaten tegen betaalbare kosten." Haar oproep bij het World Economic Forum moet leiden tot aanbevelingen die wereldwijd in de gezondheidszorg toepasbaar kunnen zijn.
 
In de westerse wereld neemt door technologische innovaties de vergrijzing en het aantal chronische zieken toe. Mensen leven langer, maar daar hangt vanwege de langere afhankelijkheid van medicijnen en behandelingen een prijskaartje aan. Hoewel de uitdagingen per land kunnen verschillen, geldt dat overal ter wereld in de zorg innovaties nodig zijn. Deze benodigde innovaties komen zelden van de overheden, maar komen tot stand door samenwerking tussen overheden, bedrijven, wetenschap en andere maatschappelijke instanties.
 
Schippers: "Of we nu in een rijk westers land leven, of in een ontwikkelingsland op het zuidelijk halfrond, de uitdaging is hetzelfde: we moeten niet de mensen naar de zorg brengen, maar de zorg naar de mensen. Dat is de mondiale uitdaging. Laten we gezamenlijk als bedrijven, overheden en wetenschap de sleutelfactoren vastleggen die dit succesvol maken en internationaal van elkaars ervaringen leren."
 
© Nationale Zorggids