Logo_download

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Dat heeft een woordvoerder van SVB woensdag bevestigd. Dat meldt de NOS.

"We hebben een vaststellingsovereenkomst afgesloten, waarin een passage is opgenomen dat er niet met derden kan worden gecommuniceerd. Het ging om een schikking in een juridisch geschil'', aldus de zegsman. Zorghuis Deurne had in maart gedreigd naar de rechter te stappen om de betalingen te krijgen.

Onderneemster Kitty Beelen van het zorgcentrum zou een boete krijgen als zij wel met de pers zou praten. Volgens de zegsman van SVB kwam het zorghuis in financiële problemen doordat vroeger de uitbetaling van de persoonsbudgetten vooraf werden gedaan en nu achteraf.

Daarnaast moest de onderneemster een positieve tweet plaatsen en dat deed ze ook. Ze tweette: "Probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgbalarm". Beelen kon niet anders, zegt ze. "We hebben als bedrijf heel weinig keus, we hebben het geld nodig, zo simpel is het. Ik moet wel mijn personeel kunnen betalen elke maand."

De directrice van de zorginstelling zoekt nu de publiciteit omdat de SVB het geld voor deze maand weer niet uitbetaald heeft. "We worden niet op tijd betaald, het hele systeem loopt niet. We kunnen nog wel twee jaar doormodderen, maar het gaat niet vanzelf over. Dan horen wij op het nieuws dat het best goed gaat. Nou het gaat niet best goed, het gaat hartstikke mis." De zorginstelling zou nog 190.000 euro te goed hebben, maar de SVB ontkent dat. 

© Nationale Zorggids