Normal_asbest_bouw_kanker_

(Novum) - Veertig bewoners van seniorencomplex De Drecht in Amsterdam Zuidoost slapen de komende nacht niet thuis. Ze mogen hun woning niet meer in, omdat tijdens een brand op dinsdagavond in hun complex mogelijk asbest is vrijgekomen.

Voor twintig andere bewoners van het complex geldt dat ze voorlopig hun woning niet meer uit mogen. De zestig gedupeerden moeten tot donderdagochtend wachten op de uitslag van het laboratoriumonderzoek.

Iedereen heeft woensdagavond een slaapplaats geregeld. De meesten kunnen bij familie of vrienden terecht. Zes gedupeerden slapen op kosten van woningcorporatie Stadgenoot in een hotel.

De brand brak dinsdag om 18.15 uur uit in een seniorenwoning op de tweede etage van het complex. Stadgenoot vermoedt dat er asbest is vrijgekomen bij het ventileren van het pand. "Om de rook uit het gebouw te verdrijven heeft de brandweer in de gangen panelen doorgehakt die asbesthoudend kunnen zijn. De stukken zijn naar het laboratorium gestuurd. Donderdagochtend informeren we de bewoners over de uitslag van het laboratoriumonderzoek'', zegt de woordvoerder van Stadgenoot.

"Als het inderdaad om asbest gaat, zijn we donderdag nog de hele dag bezig om de gangen schoon te krijgen. De achterblijvers blijven zolang de schoonmaakwerkzaamheden duren in hun appartement. We inventariseren of ze spullen nodig hebben, die we mogelijk buitenom via de balkons kunnen bezorgen."

De brandweer liet dinsdagavond tijdens de brand een groot deel van de vleugel ontruimen. Zestien senioren sliepen afgelopen nacht al elders. Woensdag waren nog twaalf woningen onbewoonbaar door rook- en waterschade. Die worden binnen twee weken hersteld. De brandweer doet deze week met de verzekeraar nog onderzoek naar de oorzaak van de brand, die waarschijnlijk ontstond in of onder een bed.