Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is het niet eens met de uitspraak van de rechter over het te laat uitbetalen van het persoonsgebonden budget en gaat daarom in hoger beroep. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde vorige week dat de SVB een pgb-houder uit Friesland een wettelijke verhoging van 25 procent moet betalen omdat de SVB te laat betaalde. Dat meldt de NOS.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat hij vanwege het hoger beroep niet inhoudelijk op de zaak wil ingaan. Vanmorgen werd bekend dat pgb-houders die of geen geld hebben ontvangen of te laat zijn uitbetaald gezamenlijk een claim bij de SVB gaan neerleggen. Zij kunnen zich melden bij Stichting PGB Schadeclaim. Advocaat Eric van der Goot uit Leeuwarden stond de vrouw uit Friesland bij en gaat nu ook namens de zorgverleners procederen. Volgens hem gaat het om duizenden mensen die of nog geen geld hebben gekregen of te laat zijn betaald.

De rechter bepaalde vorige week dat de SVB dezelfde schadevergoeding moet betalen als bij een arbeidsrechtelijke relatie. Werkgevers die te laat loon betalen, moeten al na enkele dagen een wettelijke verhoging betalen, die kan oplopen tot 50 procent van het salaris. De rechter matigt het echter vaak tot 25 procent. 

© Nationale Zorggids