Normal_ouderen_liefde_dood_3453

Palliatieve zorg is zorg aan mensen die ongeneeslijke ziek zijn en hun naasten. Zowel patiënten als hun naasten zijn heel positief in hun beoordeling van de ontvangen palliatieve zorg. Volgens NIVEL zijn er echter nog verbeteringen mogelijk in de nazorg voor naasten, zo meldt dit onderzoeksinstituut. 

Patiënten geven palliatieve zorg een 8,2 terwijl nabestaanden zelfs een 8,5 geven, zo blijkt uit het onderzoek van NIVEL. Negen van de tien mensen geven aan dat zij hun zorgaanbieders in eenzelfde situatie bij anderen aan zouden bevelen. De patiënten en nabestaanden zijn positief over de geleverde palliatieve zorg thuis, in verpleeghuizen en in het ziekenhuis. 
 
Een derde van de patiënten sterft thuis. De meeste mensen geven ook aan het liefst tot het eind van hun leven thuis te blijven. Volgens 70 procent van de nabestaanden is de patiënt op de plaats van voorkeur overleden. 83 procent van de nabestaanden stelt daarnaast dat de patiënt in de laatste maand voor overlijden altijd of meestal op de plaats van voorkeur verbleef. 
 
Het onderzoek keek ook naar de zorg voor naasten. De helft van de naasten gaf aan in de laatste week voor het overlijden van hun naaste angstig of somber te zijn. 80 procent van de nabestaanden stelde dat de zorgverleners hier aandacht voor hadden. De nazorg na het overlijden kan echter beter. 58 procent van de naasten heeft geen afscheids- of evaluatiegesprek gehad met de zorgverleners en zij stellen dat zij ook niet op de beschikbare nazorg zijn gewezen. Hier zijn dus verbeteringen mogelijk, aldus NIVEL. 
 
© Nationale Zorggids