Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_zee_bejaarde_zwemmen
Veel ouderen gaan nog regelmatig met hun kinderen of kleinkinderen op vakantie. Opvallend is dat ouderen die nog een partner hebben vaker met de kinderen of kleinkinderen op vakantie gaan dan senioren die alleen zijn. 56 procent gaat echter nooit met de kinderen of kleinkinderen op een korte of langere vakantie. Dat blijkt uit een enquête onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds, waaraan ruim zevenhonderd ouderen hebben deelgenomen. 

Dertig procent van de senioren zegt zo nu en dan een paar dagen samen met de kinderen weg te gaan. Veertien procent gaat een week of langer mee op vakantie. Van de alleenstaanden gaat 37 procent nog met de kinderen/kleinkinderen weg, van de ouderen die nog samen zijn is dit 46 procent. "Vaak zullen dit de nog wat jongere ouderen zijn, die zelf nog mobieler zijn en ook jongere kleinkinderen hebben", verklaart Sabine Lorsheijd van het Ouderenpanel het verschil. Zij roept mensen echter wel op aan hun ouders of opa's en oma's te denken als het om vakantie gaat. "Zo'n één op de drie ouderen, die niet met hun kinderen op vakantie gaan, zou dit wel graag willen."

Verder valt op dat in de provincie Utrecht meer ouderen met hun kinderen op vakantie gaan dan in andere provincies. Zestig procent van de Utrechtse ouderen gaat wel eens een of meerdere dagen weg met de kinderen en/of kleinkinderen. In Gelderland en Noord-Brabant gaat 54 procent nog op vakantie met zijn kroost. In Flevoland, Friesland en Drenthe wordt veel minder gezamenlijk vakantie gevierd. In deze provincies gaat slechts zo'n 30 procent met de kinderen op vakantie. Ouderen die met hun kinderen en/of kleinkinderen op vakantie gaan, kiezen in de meeste gevallen voor een weekendje weg in een huisje of op een bungalowpark. Maar ook gaan ze samen kamperen of worden stedentrips ondernomen. Vaak is een verjaardag of de viering van een trouwdag een reden om er een paar dagen gezamenlijk op uit te trekken.
 
© Nationale Zorggids