Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda
De SP wil weten waarom gemeenteraadsleden geen goede controle hebben op de grote zorghervormingen die sinds het begin van dit jaar ingevoerd zijn. Uit een enquête van NRC onder 700 raadsleden bleek dat er een gebrek aan controle op de drie grote zorghervormingen is. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Sinds de jaarwisseling zijn gemeenten verantwoordelijk voor zorg, jeugdzorg en werk, onder meer voor arbeidsgehandicapten. Het is aan de gemeenteraadsleden om het beleid politiek te controleren. De raadsleden geven echter aan dat zij dit niet goed kunnen, omdat zij niet goed geïnformeerd worden. Door de slechte informatie, onder meer vanuit het college, hebben veel raadsleden geen zicht op het feit of burgers wel de zorg krijgen die zij nodig hebben. 
 
De SP wil daarom van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten wat hij hier van vindt. SP-Kamerlid Renske Leijten wil daarnaast van de staatssecretaris weten waarom hij de waarschuwingen dat de democratische controle in het nieuwe stelsel in het geding zou kunnen komen, genegeerd heeft. De Algemene Rekenkamer en de Raad voor het Openbaar Bestuur gaven aan dat de invoering van de drie decentralisaties risico's met zich meebracht voor de controle. Tevens wil Leijten weten hoe Van Rijn de problemen op gaat lossen, en hoe het kan dat de staatssecretaris sprak over een 'beheerste' overgang van zorgtaken terwijl dit niet blijkt uit wat de raadsleden vertellen. 
 
© Nationale Zorggids