Normal_normal_oma_ouderen_bejaarden_drinken

Vandaag is bekendgemaakt dat schrijfster Marjan Berk het eerste Nationale Voorleeslunch-verhaal zal schrijven. Dit verhaal wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch op donderdag 1 oktober in heel Nederland voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen. De Nationale Voorleeslunch wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Bij eerdere edities lazen onder meer Eva Jinek, Ruben Nicolai, Merel Westrik, Willeke Alberti en Gerda Havertong voor aan ouderen door het hele land. Dit jaar zullen de diverse bekende en onbekende Nederlanders voor het eerst landelijk hetzelfde verhaal voorlezen. Dat meldt Stichting Lezen.

De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Thema’s die op deze dag centraal staan, zijn onder meer de kwaliteit van ouderenzorg, maar ook uitsluiting en eenzaamheid. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Door het organiseren van de Nationale Voorleeslunch laat organisator de Leescoalitie zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

Dit jaar zullen voorlezers door het hele land hetzelfde verhaal voorlezen, dat speciaal voor de Nationale Voorleeslunch 2015 wordt geschreven door schrijfster Marjan Berk. Zij laat weten een verhaal vol herkenbare gebeurtenissen te gaan schrijven, waarbij zij haar inspiratie haalt uit een overvloed aan zowel grappige anekdotes als gedenkwaardige herinneringen.

Marjan Berk (1932) was zevenentwintig jaar werkzaam in cabaret, toneel, musical, film en televisie. Ze schreef meer dan honderd scenario’s en ontving in 1994 voor de tv-serie Vrouwenvleugel de Televizier-ring. 

© Nationale Zorggids