Normal_gehoorapp

Een slecht onbehandeld gehoor vermindert de kwaliteit van het leven. Dat beweerde dokter David Myers tijdens de jaarlijkse conventie van de American Psychological Association, meldt NU.nl

Myers baseert zich op onderzoek onder 2304 mensen met gehoorverlies. Daaruit blijkt dat mensen die geen gehoorapparaat gebruiken 50 procent meer kans hebben op een depressie of somberheid dan mensen die wel een apparaat gebruiken. Ook doen mensen met een gehoorapparaat vaker mee aan sociale activiteiten.

"Veel hardhorende mensen strijden in stilte tegen hun onzichtbare moeite met horen", zegt Myers. "Woede, frustratie, depressie en angst komen allemaal veel voor bij mensen die ontdekken dat ze slecht horen. Mensen ertoe bewegen om de laatste technologie op het gebied van hoorapparaten te gebruiken, kan ze de controle over hun leven teruggeven en ervoor zorgen dat ze emotioneel stabieler worden en zelfs hun cognitieve functioneren verbetert".

Problemen met het gehoor komen voornamelijk voor bij ouderen. Zij zijn ook sneller bereid om een gehoorapparaat te dragen dan mensen van 20 tot 69 jaar. Ontkenning en ijdelheid speelt bij de jongere mensen een rol. 

© Nationale Zorggids