Normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse ouderen wil liever beschut wonen dan zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven. Een vijfde van de ouderen wil het liefst wonen in een verzorgingshuis oude stijl. Om de ouderen hierin te voorzien ontwikkelen zorgorganisaties nieuwe combinaties van wonen en zorg, deze woningen zijn echter niet betaalbaar voor de weinig koopkrachtige ouderen. Dit meldt de Volkskrant. 

Platform31 onderzocht wat de woonwensen zijn van ouderen. 20 procent van de ouderen wil beschut wonen, zo blijkt uit het onderzoek. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de 24-uursalarmknop en de gezelligheid. “Deze ouderen willen veiligheid, dat er hulp komt als ze vallen. En ze houden van de reuring van zo'n complex,” zegt adviseur Penny Senior van het Aedes-Actiz-kenniscentrum Wonen-Zorg. “De financiering van de verzorgingshuizen is afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat ook de behoefte van de ouderen eraan verdwenen is. De zorgorganisaties proberen nu met minder geld toch deze ouderen hun beschutte woonplek te bieden.” Toch lukt het hen niet om beschutte woningen aan te bieden tegen een prijs die betaalbaar is voor ouderen die weinig koopkrachtig zijn.
 
De onderzoekers bekeken 12 woonvorm-experimenten in voormalige verzorgingshuizen. De ouderen die in deze huizen wonen betalen apart voor de huur en voor een zorg- en dienstenpakket. Zo kunnen de ouderen bijvoorbeeld huurtoeslag aanvragen. Het zorg- en dienstenpakket kan vervolgens flexibel worden samengesteld. Te denken valt aan een alarmeringsmogelijkheid, schoonmaak en wel of geen maaltijden. Met name vrouwen die voor 1945 geboren zijn en die alleen een AOW ontvangen willen graag beschut wonen, maar juist voor hen is het moeilijk het financiële plaatje rond te krijgen. Volgens Platform31 vinden ouderen het al te duur om 500 euro voor diensten per maand te betalen, en daardoor moeten de zorgorganisaties creatief zijn. 
 
De onderzoekers adviseren daarom minister Blok van Wonen om soepel om te gaan met deze woonvormen. Zo zijn er momenteel nog belemmerende regels rondom huurtoeslag en gemeentelijke belastingen. 
 
© Nationale Zorggids