Normal_rss_entry-8638

(ANP) - Ongeveer honderd medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN hebben zaterdag onaangekondigd actie gevoerd tijdens een VNG-congres over de verschuiving van zorgtaken naar gemeenten. Bij dit congres in Den Bosch spraken medewerkers van TSN met onder anderen staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Ze wilden eigenlijk Martin van Rijn van Volksgezondheid aanspreken, maar die bleek niet bij het congres te zijn, zei FNV-actieleider Marian Beldsnijder.

De medewerkers van TSN zijn het zat dat Van Rijn en de gemeenten hard snijden in de thuiszorg, waardoor alleen al bij TSN in korte tijd meer dan 1500 ontslagen zijn gevallen. De actievoerders riepen Van Rijn en de gemeenteraden op te stoppen met bezuinigen op de zorg, zo liet vakbond FNV weten.

Deze week kondigde TSN weer een massaontslag aan waarbij 436 mensen hun vaste baan verliezen. Ook de medewerkers met een tijdelijk contract komen op straat te staan. Daarnaast verlaagt TSN het loon van de medewerkers die wel in dienst blijven met 25 procent.

FNV Zorg & Welzijn gaat niet akkoord met de eenzijdige loonsverlaging. Daarom kondigde de vakbond eerder deze week een kort geding aan tegen TSN waarin wordt geëist dat de loondump van tafel gaat. De vakbond heeft eerder met succes tegen thuiszorgorganisatie Vérian juridische stappen genomen tegen een eenzijdig loonoffer.

Toon Wennekers, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "De thuiszorgmedewerkers van TSN zijn boos op hun directie en de politiek. Zij pikken het niet langer dat bezuinigingen op de zorg volledig worden afgewenteld op zorgverleners en hun kwetsbare cliënten. Zij willen dat gemeenten geld voor zorg ook echt aan zorg besteden.'' Marian Beldsnijder vindt dat de vele gemeenteraadsleden die bij het congres aanwezig waren, "laf gedrag'' vertoonden. "Op één na durfde niemand het aan om met een van de thuiszorgmedewerkers te praten.''