Normal_oudere

Als een ziekenhuis niet het keurmerk ‘Seniorvriendelijk Ziekenhuis’ heeft, wil dat nog niet zeggen dat de zorg voor ouderen slecht of onder de maat is. Dat zegt Klinisch geriater dr. P.L.J. Dautzenberg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, meldt De Telegraaf.

Gisteren werd bekend dat 55 van de 120 ziekenhuizen van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis hebben gekregen. Dat is een verbetering ten opzichte van de eerste keuring twee jaar geleden, toen 47 ziekenhuizen het keurmerk kregen.

Dautzenberg constateert dat de meeste ziekenhuizen actief willen meewerken aan het verbeteren van zorg voor ouderen. “Wij omarmen dan ook het initiatief van de gezamenlijke ouderenbonden om die zorg telkens naar een hoger plan te tillen, daartoe gestimuleerd door het keurmerk voor seniorvriendelijke ziekenhuizen”, zegt de klinisch geriater.

Dautzenberg vindt het belangrijk dat steeds meer ziekenhuizen aan het keurmerk voldoen, omdat ouderen die in het ziekenhuis terecht komen zieker zijn dan tien tot twintig jaar geleden. Toch is het volgens hem voor ziekenhuizen behoorlijk lastig om aan het keurmerk van de ouderenbonden te komen. “Ons ziekenhuis liep de eerste keer het keurmerk mis omdat wij niet op tijd de gemeenschappelijke afspraken voor de individuele patiënt rond hadden. Het gaat in de eisen die tot zo’n keurmerk leiden óók om bouwkundige zaken, zoals een overkapping om vanaf de parkeerplaats droog het ziekenhuis te kunnen binnenkomen.”

© Nationale Zorggids