Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

De rechtszaken die cliënten aanspannen tegen gemeenten omdat zij gekort worden op zorg, zijn niet nodig. Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid hebben gemeenten een wettelijke taak om passende zorg te leveren. Dat meldt Gemeente.nu. 

De bewindsman vindt dat gemeenten eerst zorgvuldig onderzoek moeten doen naar de persoonlijke omstandigheden van cliënten, voordat zij besluiten om aanpassingen te doen. Van Rijn geeft aan dat hij gemeenten en wethouders daarop heeft aangesproken. Hij betreurt dat het aantal rechtszaken tegen gemeenten over zorg sterk is gestegen. Sinds 1 januari zijn al 1000 mensen naar de rechter gestapt, in eerdere jaren was dat gemiddeld 550 per halfjaar.

Sinds dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Deze wet heeft als doel om mensen langer thuis te laten wonen en moet ook voorzien in huishoudelijk hulp. Cliënten die bij de gemeenten aankloppen met een ondersteuningsvraag of voor herindicatie krijgen te maken met een keukentafelgesprek.

Maar ouderen vinden het 'keukentafelgesprek' veel te eenzijdig. Vaak zou het gesprek slechts een mededeling zijn dat er bezuinigd gaat worden. Verschillende rechters oordeelden al dat gemeenten de persoonlijke situatie van de gedupeerden beter moeten onderzoeken. Ook waren er gemeenten die de huishoudelijke hulp niet mochten terugschroeven van de rechter. De gezondheid van de inwoners werd namelijk in gevaar gebracht. 

© Nationale Zorggids