Normal_van_rijn

De politieke steun voor staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid brokkelt steeds verder af. De bewindsman van de PvdA moet zich vandaag voor de achtste keer verantwoorden in de Tweede Kamer vanwege de problemen die spelen met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“Van Rijn doet zijn best maar we zitten al negen maanden met een drama rond de uitbetaling van de pgb’s”, zegt een VVD’er die anoniem wil blijven. De VVD heeft Van Rijn steeds verdedigd tegen de aanvallen vanuit de oppositie, maar die steun lijkt te stoppen. “Wij krijgen nu te horen dat de verbeter- en herstelplannen nog tot diep in 2016 duren. Deadlines voor gemeenten verschuiven telkens. Het is allemaal bijna niet meer uit te leggen.’’

Van Rijn hoopt met een simpeler en klantvriendelijker it-systeem dat de verwerking van de pgb’s niet meer vastlopen. De communicatie van de staatssecretaris blijft echter voor verbetering vatbaar. Hij stuurde afgelopen vrijdag, toen de meeste Tweede Kamerleden al naar huis waren, een groot aantal documenten naar het parlement. Daaruit zou blijken dat de beloofde schadevergoeding voor gedupeerden niet hoog uitvalt. De beloofde vergoeding zou 200 euro zijn, terwijl meer dan de helft van de gedupeerden meer dan 250 euro aan schade heeft geleden.

Sinds het begin van dit jaar worden de pgb's uitbetaald via de Sociale Verzekeringsbank. Dat ging zo traag, dat veel zorgverleners maanden moesten wachten op hun geld. Nu wordt 95 procent van de declaraties op tijd betaald. Toch blijven it-systemen een zorgenkindje.

Voor Mona Keijzer van het CDA is al langer de maat vol. Volgens haar speelt Van Rijn spelletjes met parlementariërs en journalisten door een verdeel-en-heerspolitiek te voeren. Daarnaast probeert hij parlementariërs te bedelven onder ingewikkelde rapporten. “We moeten het maar met Van Rijn doen, tot een meerderheid hem wegstemt”, aldus Keijzer.

© Nationale Zorggids