Normal_geld

Het maakt voor ouderen en mensen met een beperking nogal uit in welke gemeenten ze wonen. De verschillen in financiële bijdragen lopen soms wel tot 900 euro op. Voor belangenorganisaties is dat een reden om aan de bel te trekken bij de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS. 

Gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor een vorm van inkomensondersteuning. Hoe zij dat invullen, mogen ze zelf weten. Er zijn gemeenten die nauwelijks iets doen, of alleen een bijdrage leveren aan de laagste inkomens. Na onderzoek onder 40 gemeenten concludeert Unie KBO, een belangenorganisatie voor ouderen, dat de verschillen tussen gemeenten erg groot zijn.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij de inkomenssteun van de gemeenten goed in de gaten gaat houden. Unie KBO heeft Van Rijn gevraagd om die belofte waar te maken. Volgens Ieder(in), een belangenorganisatie voor mensen met een beperking, is de financiële bijdrage van gemeenten van essentieel belang voor veel mensen. “Verschillen van 900 euro in vergoeding vinden wij onaanvaardbaar”, zegt een woordvoerder.

Op de website van Unie KBO is te zien hoe iedere gemeenten ervoor staat.

© Nationale Zorggids