Logo_download__2_

Belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De organisatie doet een aantal voorstellen die snel en effectief kunnen leiden tot vereenvoudiging van administratieve afhandeling van het pgb. Daarnaast wil Per Saldo dat de compensatieregeling voor gedupeerde budgethouders ook geldt voor budgethouders die kleine schade hebben geleden. Dat is nu niet het geval. Dit meldt Per Saldo. 

De nu voorgestelde compensatieregeling houdt onvoldoende rekening met de kleinere materiële en de veelal immateriële schade van budgethouders. Bijna een kwart van de budgethouders heeft extra kosten gemaakt tot 50 euro. Deze kleinere bedragen moeten ook gecompenseerd worden, wil Per Saldo. Dat komt niet alleen tegemoet aan de materiële schade maar ook aan de gevoelens van budgethouders die deze periode als zeer belastend en stressvol hebben ervaren. 
 
Verder vraagt Per Saldo samen met belangenorganisatie Ieder(in) aandacht voor de knelpunten die op dit moment nog uit de uitvoering van het trekkingsrecht voortvloeien. Het gaat hier zowel om interne knelpunten bij de verstrekkers en de SVB als om knelpunten in de aansluiting van systemen en de samenwerking tussen deze ketenpartijen. Dagelijks komen nog ongeveer 20 meldingen per dag binnen over het niet of onjuist verwerken van budgetten, betalingen of wijzigingen. 
 
Voor alles moet er nu op worden toegezien dat de belangen van de budgethouders centraal worden gesteld. Eerder bleek dit belang ondergeschikt, aldus de belangenvereniging.
 
© Nationale Zorggids