Logo_download

Vandaag is de Nationale Plasdag. De Continentie Stichting Nederland (CSN) vraagt vandaag aandacht voor plasproblemen en probeert het taboe dat hierop rust te doorbreken. Drie kwart van de volwassen Nederlanders heeft weleens plasproblemen. Dit meldt CSN.  

De meest voorkomende klachten zijn veel (in de nacht) moeten plassen, een sterke aandrang hebben tot plassen en incontinentie. Toch zijn deze klachten nog steeds moeilijk bespreekbaar. Mantelzorgers lijken het taboe echter ronduit te doorbreken; 63 procent praat er gewoon over met de persoon die ze verzorgen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Continentie Stichting Nederland (CSN) onder 1.220 Nederlanders (uitgevoerd door marktonderzoeksbureau GfK) in het kader van de tweede editie van de Nationale Plasdag. De CSN staat deze week met The Plees To Be op de 50PlusBeurs om het taboe te doorbreken.
 
Het ondervinden van ongemakken tijdens het plassen is een weinig besproken topic onder Nederlanders. Net als in 2014 geeft de meerderheid (60 procent) aan dat het een taboe betreft. Uit het onderzoek van GfK blijkt ook dat mensen met plasproblemen voornamelijk hun partner hierover in vertrouwen nemen (55 procent). Ten opzichte van vorig jaar blijken ook meer mensen zich te wenden tot hun huisarts (van 32 procent naar 38 procent). Familie en vrienden worden minder snel in vertrouwen genomen; slechts een kwart zou overwegen plasklachten met hen te bespreken.
 
Mantelzorgers, volgens het CBS ruim 2 miljoen in Nederland, lijken het taboe echter ronduit te doorbreken. Wanneer de mantelzorger te maken heeft met plasklachten bij de verzorging van een hulpbehoevende naaste, praat 63 procent hier gewoon over met de persoon die ze verzorgen. Nog eens een derde probeert het onderwerp bespreekbaar te maken, maar slaagt er niet in een gesprek met de verzorgde over plasklachten te hebben. Daarnaast gaat ruim een kwart van de mantelzorgers actief op zoek naar een oplossing voor plasklachten en laat de patiënt bijvoorbeeld oefeningen doen.
 
© Nationale Zorggids