Normal_reanimatie_dummie

Een gesprek over de beslissing om niet te reanimeren in geval van crisis komt vaak te laat. Artsen zouden daar mogelijk te lang mee wachten, blijkt uit onderzoek van Eric Geijteman van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat meldt De Telegraaf. 

Geijteman concludeert dat in Nederland afspraken over niet-reanimeren in bijna de helft van de gevallen met de familie zijn gemaakt en niet met de patiënt zelf. Dat is gedaan omdat de patiënt dement of niet meer helemaal bij bewustzijn was. Deze patiënten waren dus niet meer in staat om zelf een belangrijke beslissing over hun leven te nemen.

Sinds 1990 komt het steeds meer voor dat er een niet-reanimatieverklaring wordt gemaakt met de patiënt of de familie. In 2010 werd in 45 procent van de gevallen de afspraak met de familie gemaakt en niet met de patiënt. Geijteman vindt dat artsen gestimuleerd moeten worden om vaker met patiënten te bespreken of ze wel of niet gereanimeerd willen worden. Dat moet dan gebeuren op een moment dat de patiënt zelf nog in staat is om daar een beslissing over te nemen. 

© Nationale Zorggids