Normal_taichi1

Ouderen met chronische aandoeningen lijken baat te hebben bij tai chi, een Chinese bewegingsleer. De langzame en vloeiende bewegingen zorgen namelijk voor een vooruitgang van de kwaliteit van het leven. Dat blijkt uit onderzoek van de University of British Columbia, meldt NU.nl.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 33 eerdere studies, waaraan in totaal 1.500 ouderen deelnamen. Deze senioren strijden tegen ziekten als kanker, artrose, COPD en hartfalen. Zij volgden gemiddeld twaalf weken lang een cursus tai chi. Ongeveer drie uur per week oefenden ze met de bewegingsleer.

Uit het onderzoek bleek dat de kwaliteit van het leven bij deze ouderen verbeterde. Daarnaast was er vooruitgang te zien bij het lopen, de balans en de tijd die het kost om op te staan en in beweging te komen. Daar komt bij dat tai chi hielp tegen pijn en stijfheid als gevolg van artrose en kortademigheid bij COPD.

"Als je ouder bent en een van de in de studie genoemde aandoeningen hebt, kan tai chi een alternatief zijn om je fitheid te verbeteren", zegt onderzoeker Darlene Reid. "Het is ook geschikt voor ouderen die heel intensief bewegen niet zo aantrekkelijk vinden."

© Nationale Zorggids