Normal_elderly

Minder dan zes op de tien mensen tussen de zeventig en tachtig jaar, en minder dan veertig procent van de tachtigplussers zag in 2014 een tandarts. Dat is zorgelijk, zo vindt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Om het belang van een gezonde mond voor ouderen te onderstrepen houden tandartsen in heel Nederland daarom vrijdag 2 oktober open huis. Dat meldt KNMT. 

Meer dan honderd mondzorgpraktijken verspreid over heel Nederland doen mee aan deze actie op Nationale Ouderendag. De ene praktijk geeft poetsles, de andere voert mondcontroles uit bij oudere patiënten en weer andere mondzorgpraktijken geven voorlichting.

Nederland telde in 2014 rond de 2,9 miljoen 65-plussers en dat aantal groeit snel. In 2030 is 25 procent van de Nederlanders ouder dan 65, en ongeveer een derde daarvan is tachtigplusser. Ouderen hebben steeds vaker nog hun eigen gebit nog; ongeveer de helft van de 75-plussers doet het daar nog altijd mee, maar die hebben door de jaren heen vaak wel de nodige behandelingen ondergaan. Reden te meer om de tandarts te blijven bezoeken.


 “Ouderen die op controle blijven komen, hebben betere gebitten”, zegt KNMT-voorzitter Aad van der Helm. “En betere gebitten maken het leven van ouderen prettiger. Ze zijn pijnvrij en kunnen daardoor goed blijven eten, wat essentieel is voor iemands algemene gezondheid. Daarnaast zien ze er verzorgder uit, wat bijdraagt aan het behoud van sociale contacten.”

© Nationale Zorggids