Normal_brandwond

Brandwondencentra zien steeds meer ouderen met ernstige brandwonden. De verwachting is dat het aantal de komende tijd verder stijgt, daarom gaan de drie brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam onderzoeken hoe ze deze toename het beste kunnen opvangen. Dat meldt de NOS. 

In acht jaar tijd is het aantal zeventig- en tachtigplussers met derdegraads brandwonden met vijftig procent gestegen, zo ziet het brandwondencentrum in Groningen. Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, wijt de toename voor een deel aan de overheid. “Vooral als gevolg van gewijzigd overheidsbeleid worden ouderen, waaronder ook mensen met lichte dementie, gedwongen om langer zelfstandig thuis te wonen met alle desastreuze gevolgen van dien."

De brandwonden komen voornamelijk door ongelukjes met heet water, kachels, omgevallen kaarsen of tijdens het koken. Volgens Sonja Scholten, brandwondenarts in Groningen, hebben ouderen die meer dan vijftig tot zestig procent zijn verbrand, nauwelijks een overlevingskans.

Eerder deze week werd bekend dat het aantal ouderen dat zich meldt op de spoedeisende hulp ook stijgt. Tweederde van de hulpposten constateert dat meer mensen boven de 75 jaar zich melden. Twintig procent spreekt van een sterke stijging. De toename kan verklaard worden door de vergrijzing, maar ook hier wordt gewezen naar het overheidsbeleid, waardoor de kans groter is dat er thuis ongelukken gebeuren.

© Nationale Zorggids