Normal_normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

Mensen met dementie voelen zich vaak gevangen in eigen huis en komen weinig buiten. Dit komt omdat het voor hen steeds lastiger wordt om alleen van A naar B te komen. Ook de mantelzorger raakt zo vaak steeds meer geïsoleerd. Zo blijkt uit het onderzoek 'Mobiliteit bij dementie', dat op initiatief van PGGM en Alzheimer Nederland is uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn 549 mantelzorgers ondervraagd. Dit meldt Alzheimer Nederland.

86 procent van de mantelzorgers meldt een verslechtering van de mobiliteit bij hun naaste met dementie. Dit wil zeggen dat hun naaste moeilijk, of in het geheel niet meer, van A naar B kan komen. De gevolgen voor de persoon met dementie zijn groot. Terwijl mensen met dementie zelf graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en de maatschappij dit ook in toenemende mate van hen verlangt, komt participeren in de samenleving ernstig in het gedrang door de verminderde mobiliteit. 

Een derde van de mantelzorgers geeft aan dat Openbaar Vervoer moeilijk of onmogelijk is geworden. Driekwart van deze mantelzorgers ziet daar ook geen oplossing voor, het OV is al gauw een gepasseerd station, omdat het reizen per trein, bus of tram te complex is geworden, met de OV chip kaart, drukke perrons en overstappen. Alzheimer Nederland: "Het zou helpen als de buurt meer betrokken raakt bij mensen met dementie en op tijd aan de bel kan trekken."
 
© Nationale Zorggids