Normal_euro-96290_640

Het gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag geoordeeld dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet verantwoordelijk is voor de financiële schade die een zorgverlener geleden heeft toen de declaraties uit het persoonsgebonden budget (pgb) niet op tijd uitbetaald werden. Het gerechtshof veegt met haar uitspraak het oordeel van de kantonrechter dat de SVB wel verantwoordelijk is voor de schade van tafel. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

In juni oordeelde de kantonrechter dat de SVB aansprakelijk is voor de financiële schade die zorgverleners geleden hebben omdat zij, dankzij problemen bij de SVB, hun declaraties vanuit het pgb niet op tijd uitbetaald kregen. Zorgverleners moesten soms wel maanden wachten op hun geld. De kantonrechter concludeerde dat er weliswaar geen sprake is van een arbeidsbetrekking tussen de zorgverlener en de SVB, maar dat er wel sprake is van een rechtsbetrekking die vergelijkbaar is met een arbeidsovereenkomst. 
 
Dinsdag heeft het gerechtshof deze uitspraak echter van tafel geveegd. Volgens het gerechtshof is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst tussen de zorgverlener en de SVB. Dat de zorgverlener loon ontvangt van de SVB is een administratieve aangelegenheid, aldus de rechter. De opdrachtgever van de zorgverlener is de ontvanger van het persoonsgebonden budget.  
 
© Nationale Zorggids