Normal_geld_eurocenten

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft bijna 2400 huisartsen in een brief verzocht om de terugbetaling van te veel gedeclareerde zorg. Het gaat hier om bedragen die door de samenloop van huisartsenzorg en AWBZ-zorg in 2013 en 2014 dubbel gedeclareerd zijn bij de zorgverzekeraar. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) adviseert huisartsen vooralsnog niet op het verzoek van Zilveren Kruis in te gaan, dit meldt LHV. 

De LHV is momenteel nog in gesprek met de zorgverzekeraar en adviseert huisartsen daarom te wachten met het betalen van de dubbel gedeclareerde zorg. Zowel de huisarts als de zorginstelling hebben de geleverde zorg gedeclareerd in dit geval. Oorzaak van dit probleem is dat de huisarts niet wist of en wanneer een patiënt, met een toelating voor behandeling, op is genomen in een AWBZ-instelling (tegenwoordig Wlz-instelling). Wanneer een patiënt opgenomen wordt gaat de volledige zorginhoudelijke en financiële verantwoordelijkheid naar de zorginstelling. De huisarts mag vanaf dat moment de zorg niet meer declareren bij de zorgverzekeraar, maar het probleem is dat de huisarts niet op de hoogte wordt gesteld van de opname. 
 
Volgens Zilveren Kruis hebben de huisartsen bedragen onterecht gedeclareerd en moeten ze die terugbetalen. Volgens de verzekeraar moeten zij het geld (deels) terughalen bij de instelling. 
 
© Nationale Zorggids