Normal_7568581920_0c86bd9f11

In de Achterhoek en de Liemers zijn nog bijna geen dienstenvouchters voor huishoudelijke hulp uitgegeven. De gemeenten hebben van het ministerie van VWS geld gekregen om tegoedbonnen voor huishoudelijke hulp te geven, om zo de besparingen op huishoudelijke hulp te verzachten. Uit een inventarisatie van De Gelderlander blijkt dat het merendeel van dit geld nog op de plank van de gemeenten in de regio ligt.

 

Inwoners die huishoudelijke hulp nodig hebben kunnen dankzij de dienstenvouchers goedkoper hulp inhuren. De bonnen kosten tussen de 5 tot 10 euro per uur. Het budget dat de gemeenten van het ministerie hebben gekregen kan vervolgens gebruikt worden om het bedrag tot 22 euro per uur aan te vullen; het uurloon van huishoudelijke hulpen. Er geldt dus een fikse korting op de huishoudelijke hulp. De regeling geldt voor 2015 en 2016.

 

Gemeenten in de Achterhoek en de Liemers hebben tot nu toe 121.000 euro gebruikt. Deze gemeenten hebben in totaal echter 1,8 miljoen euro gekregen. Het merendeel van het geld is dus vooralsnog niet aangesproken. Het geldbedrag dat overblijft moet echter terugbetaald worden aan het ministerie.

 

© Nationale Zorggids