Normal_hands-578918_640

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) houdt op 26 november haar jaarlijkse symposium. Het thema van dit jaar is 'Voltooid Leven: en nu doorpakken'. Deze dag spreekt Paul Schnabel over de onderzoekservaringen van de Adviescommissie Voltooid Leven. Dit meldt de NVVE.

Het congres is een terugblik op het debat dat de afgelopen 25 jaar gevoerd is over 'voltooid leven'. Bijna 25 jaar geleden publiceerde Huib Drion het spraakmakende essay waarin hij zijn ideaal beschreef: oudere mensen moeten van hun arts middelen kunnen krijgen waarmee ze een eind aan hun leven kunnen maken. Daarmee was de 'Pil van Drion' geboren en kwam de discussie op gang over het recht op zelfbeschikking en/of hulp bij zelfdoding.

Hoewel sinds 2001 de euthanasiewet tot stand is gekomen en de KNMG 10 jaar later erkende dat een stapeling van ouderdomsklachten grond voor euthanasie kan zijn, zijn er voor mensen met een voltooid leven, die existentieel lijden aan het leven, echter nog steeds geen legale wegen naar (hulp bij) een humane dood. Op verzoek van de ministeries van Justitie en VWS buigt de Commissie van Wijzen zich, onder leiding van Paul Schnabel, op dit moment over de juridische mogelijkheden en maatschappelijke dilemma's met betrekking tot hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten. Het eindrapport wordt dit jaar verwacht.

Paul Schnabel, onderzoekster Els Van Wijngaarden en Sjef Boesten, arts van de Levenseindekliniek, vertellen op het congres over mensen met een voltooid leven en kijken hoe daar in de toekomst mee kan worden omgegaan. Ook Dominee Gremdaat geeft zijn mening. Tijdens het debat kan iedereen meepraten over hoe een oplossing voor de problematiek rond een voltooid leven eruit zou kunnen zien.

© Nationale Zorggids