Logo_download

Vanaf 1 januari 2015 zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het toekennen van een persoonsgebonden budget. De meeste zorgverzekeraars hebben de hoogte van het pgb direct met 10 tot 15 procent verlaagd. Ongeveer 27.000 mensen zijn hierdoor gedupeerd. De zorgverzekeraars moeten de korting ongedaan maken, zo is woensdag geoordeeld. Dit meldt Per Saldo.

De geschillencommissie Zorgverzekeringen van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft woensdag in twee verschillende zaken geoordeeld dat de budgetkorting die de meeste zorgverzekeraars per 1 januari 2015 hebben doorgevoerd onrechtmatig is. Deze zorgverzekeraars moeten het budget, dat dus ten onrechte gekort is, aan de twee budgethouders terugbetalen. Per Saldo is blij met het bindend advies van de SKGZ. 

Per Saldo argumenteerde dat de wijziging van het budget in strijd is met de overgangsregeling uit het Reglement PGB Verpleging en Verzorging van de zorgverzekeraars. De SKGZ stelt nu vast dat de overgangsregeling inhoudt, dat indien iemand in 2014 nog een pgb in de AWBZ had voor persoonlijke verpleging en verzorging had, hij deze indicatie behoudt tot het einde van de geldigheid daarvan (en uiterlijk tot 31 december 2015). Ook het tarief dient in die periode hetzelfde te blijven. De SKGZ heeft daarom de zorgverzekeraar opgedragen de verlaging van het pgb ongedaan te maken en in plaats daarvan een vergoeding te verlenen op het niveau van het jaar 2014. Kortom: de verlaging dient te worden teruggedraaid.
 
© Nationale Zorggids