Normal_normal_boos_oma_ouderen_bejaarden
Wetenschappers gaan achterhalen op welke manier stress en depressie het ontstaan van de ziekte van Alzheimer beïnvloeden. Er zijn aanwijzingen dat dergelijke emotionele factoren een invloed uitoefenen op genetische processen in de hersenstam die het ontstaan van de aandoening stimuleren. Om die theorie te bevestigen is ruim 1,4 miljoen euro ter beschikking gesteld door de Europese organisatie JPND (Joint Programme Neurodegenerative Disorders). Het Maastricht UMC+ doet mee in het onderzoek. 
Er zijn sterke aanwijzingen dat in een uiterst vroege fase al zogeheten epigenetische veranderingen in de hersenstam optreden, zelfs als er nog nauwelijks symptomen waarneembaar zijn. Het vermoeden bestaat dat factoren als chronische stress en depressie daar een belangrijke rol bij spelen. Epigenetica, het vakgebied dat de subtiele invloed van omgevingsfactoren (zoals stress) op het genetisch materiaal bestudeert, moet duidelijkheid bieden bij een betere voorspelling van het ontwikkelen van Alzheimer.
 
De onderzoekers vermoeden dat langdurige stress bepaalde genen dusdanig beïnvloeden dat deze de aanmaak van zogeheten ‘tangles’ in zenuwcellen stimuleren. Dit zijn eiwitten die in elkaar knopen en zodoende de communicatie tussen zenuwcellen verstoren, met cognitieve problemen als mogelijk gevolg. De wetenschappers proberen met het nieuwe onderzoek te achterhalen welke genen uit hersenstam-cellen worden beïnvloed door stress en zodoende de aanmaak van bijvoorbeeld ‘tangles’ stimuleren. 
 
© Nationale Zorggids