Normal_vaccinatie_prik_2534

Het aantal mensen dat zich laat vaccineren tegen griep blijft maar dalen. Vooral jonge zestigers hebben geen behoefte aan de prik. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het RIVM stelt dat deze groep zich nog jong en fit voelt en dus niet kwetsbaar, terwijl een prik het verschil kan maken tussen ziekte of gezond verder leven. Bovendien zijn er twijfels over de bescherming ervan. Vorig jaar werkte het vaccin helemaal niet door een mismatch met een griepvirus die in Nederland heerste.

"Een prik is altijd beter dan geen prik", zegt virusprofessor Ab Osterhaus. “Het is het veiligste vaccin dat er is. En het kan het verschil maken tussen je leven voortzetten na een griep of zo veel spiermassa verliezen dat je in een verpleeghuis moet worden opgenomen.'' 

In 2007 kwam nog driekwart van de opgeroepen Nederlands de griepprik ophalen, in 2013 was dat nog zestig procent. De verwachting is dat de cijfers over de winter van vorig jaar weer een paar procent dalen. Deze week worden de cijfers bekendgemaakt.

De dalende trend blijft voortzetten, want voor komende winter bestelden artsen 100.000 vaccins minder dan het jaar ervoor: een daling van 3,4 procent. 

© Nationale Zorggids