Normal_mantel

Door bezuinigingen in de zorg moeten mantelzorgers steeds meer doen en dat leidt ertoe dat zij overbelast raken. Volgens zorgorganisaties ZuidZorg en de GGzE lopen er in Brabant tienduizenden mantelzorgers rond met psychische klachten, die variëren van oververmoeidheid tot lusteloosheid en depressiviteit. Dat meldt Omroep Brabant. 

"Alleen al in Eindhoven en Veldhoven zijn tussen de 5.000 en de 5.500 overbelaste mantelzorgers", beweert Hubert Cornelis van ZuidZorg Extra. "In heel Brabant gaat het om tienduizenden mensen die het erg zwaar hebben vanwege de zorg voor een partner, ouder, broer of zus."

Volgens Irene Helderman van GGzE is het voor mensen in de omgeving zeker mogelijk om eens iets te doen voor de mantelzorgers. "Dat kan emotionele ondersteuning zijn, dat je een keer een luisterend oor biedt. Maar ook dat je afleiding biedt, hem of haar een keer extra meeneemt”, zegt zij. Ze pleit ervoor om hen juist niet te veroordelen door bijvoorbeeld te zeggen: 'ga toch eens iets voor jezelf doen'. Helderman hoopt zo op begrip voor de situatie van de mantelzorgers. 

© Nationale Zorggids