Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Euthanasie moet uit het strafrecht worden geschrapt en als normaal medisch handelen worden beschouwd. Dat is de mening van Robert Schurink, de nieuwe directeur van de vereniging voor een vrijwillig levenseinde (NVVE), meldt Trouw. 

De euthanasiewet is dertien jaar geleden ingevoerd, maar het systeem mag nu grondig op de schop, zo vindt Schurink. Hij benadrukt dat van de 15.000 euthanasieverzoeken er jaarlijks twee derde wordt afgewezen. Artsen zouden dat doen omdat ze weten dat een euthanasie mogelijk een juridisch proces met zich kan meebrengen.

Wanneer uiteindelijk blijkt dat een arts 'onzorgvuldig' heeft gehandeld, kan hij vervolgd worden door het Openbaar Ministerie (OM). Schurink: Dat systeem blijkt overbodig, want het OM heeft in al die jaren nog nooit besloten om een arts te vervolgen. Toen deze wet is opgetuigd, dachten we: "Gaat dat wel goed?" Nu blijkt dat artsen dit erg professioneel en deskundig uitvoeren, is het tijd om hiermee op te houden en de strafbaarheidstelling voor artsen op te heffen."

Schurink is sinds september de nieuwe directeur van de NVVE. Behalve dat euthanasie uit het strafrecht moet, heeft hij nog meer wensen. Zo wil dat hij dat afwijzingen ook naar de toesingscommissie gaan. Artsen die onterecht een verzoek om euthanasie hebben afgewezen, hoeven wat Schurink betreft geen sancties te krijgen. Ook wil hij dat artsen verzoeken alleen nog beargumenteerd mogen afwijzen. 

© Nationale Zorggids