Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Vandaag is het de Europese Antibioticadag. Op deze dag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier. Door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent tegen (ongevoelig voor) de werking ervan. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of blaasontsteking moeilijker of zelfs niet meer behandeld kunnen worden. In Nederland besteden we ook aandacht aan het voorkómen van verspreiding van resistente bacteriën. Als bacteriën zich niet verspreiden, kunnen ze ook minder vaak infecties veroorzaken. Dit melden Rijksoverheid en het RIVM.

De strijd tegen antibioticaresistentie in ons land richt zich op meerdere pijlers: het voorkómen van infecties, verantwoord omgaan met antibiotica ingeval van een infectie, het voorkómen van verspreiding van resistente bacteriën, en innovaties die ons kunnen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie. Dit gebeurt via een landelijke aanpak, met acties op de terreinen van mens, dier, voedsel en milieu ('one health' benadering). 
 
Antibiotica werken alleen bij bacteriële infecties. Antibiotica helpen niet tegen infecties die zijn veroorzaakt door virussen, zoals griep of verkoudheid. Hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. In Nederland zijn antibiotica voor patiënten daarom alleen op recept verkrijgbaar en zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Voor de patiënt is het belangrijk het advies van de arts op te volgen. 
 
Het is van belang te voorkómen dat deze bacteriën verder worden verspreid. Vooral in zorginstellingen en ziekenhuizen kan verspreiding tot problemen leiden, omdat de bewoners daar extra kwetsbaar zijn. Verspreiding kan worden voorkómen door een goede hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en desinfectie. En door inzicht te krijgen in welke mensen drager zijn van resistente bacteriën. 
 
Ter gelegenheid van de Europese Antibioticadag organiseert het RIVM, samen met diverse partners, een symposium. Deelnemers zijn beleidsmakers en beroepsgroepen die in de praktijk te maken hebben met voorschrijven en gebruik van antibiotica, zoals (zieken)huisartsen en dierenartsen. Het symposium heeft dit jaar als doel te illustreren hoe nieuwe kennis en innovatie worden ingezet in de gezamenlijke strijd tegen antibioticaresistentie. 
 
© Nationale Zorggids