Normal_koud

Het sterftecijfer onder Nederlandse ouderen ligt in de winters fors hoger dan in de zomer. Ook de zorgkosten stijgen in de koudste maanden van het jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Leyden Academy on Vitality and Ageing, op basis van onderzoek naar seizoensinvloeden op sterfte, zorgkosten en verpleeghuisopnames onder ruim 60.000 Nederlanders ouder dan 65 jaar. Dat meldt De Telegraaf. 

Het sterftecijfer ligt in de winter 21 procent hoger dan in de zomer en de zorgkosten stijgen met 13 procent. De sterftekans en de zorguitgaven zouden het hoogst liggen in de herfst en winter. Landelijk overlijden er 7.000 ouderen in deze periode en de zorgkosten liggen 600 miljoen euro hoger dan in de zomer.

Het verschil zou komen door klimaatfactoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en zonlicht. "Tijdens extreem hete zomerdagen verschijnen al snel berichten in de media over de risico’s voor ouderen, maar ons onderzoek lijkt uit te wijzen dat de koude maanden gevaarlijker zijn”, zegt onderzoeker Herbert Nolden. “Toch kan temperatuur niet de enige reden zijn voor de gevonden associatie. Zo zien we dat de seizoenvariatie onder ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen, die relatief veel binnen verblijven, net zo groot is als onder ouderen die thuis wonen."

Nolden geeft aan dat nader onderzoek moet uitwijzen welke factoren er nog meer een rol spelen bij sterfte en ziekte onder Nederlandse ouderen.

© Nationale Zorggids