Logo_reitsma___van_wieren_pijneducatieafbeelding_ned_zorggids2

Pijnpatienten zijn vaak ten einde raad en hebben diverse artsen en specialisten geraadpleegd en gehoord dat de oorzaak van hun pijn niet gevonden kan worden. De boodschap is: "Wij kunnen niets vinden. U moet er maar mee leren leven". Hier heeft de pijnpatient geen baat bij. Die gaat met de pijn naar huis en blijft onzeker en angstig over de oorzaak. Het gevolg is dat de patient op zoek blijft gaan naar antwoorden op de vraag: "Wat is er met mij aan de hand?" Hij weet niet waar hij eigenlijk mee moet leren leven, hij begrijpt zijn pijn niet. En dat terwijl we momenteel veel meer weten over de werking van het pijnverwerkingssysteem dan pakweg 20 jaar geleden! 

Het antwoord op de vraag "Wat is er aan de hand?" komt aan bod in pijneducatie. Tijdens de pijneducatie krijgt de patiënt antwoord op de vraag waarom hij pijn heeft terwijl er geen duidelijke lichamelijke verklaring voor is. Het eerste doel is dat de patient zijn pijn begrijpt. Eerst wordt verteld wat er bekend is over de werking van ons ingewikkelde pijnverwerkingssysteem. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen acute pijn en chronische pijn. Bij acute pijn is pijn een signaal van lichamelijk letsel of een bekende aandoening. Het is duidelijk wat nodig is: rust nemen, de pijnlijke plek ontzien of andere maatregelen om het lichaam te helpen om te herstellen. Bij chronische benigne pijn is het pijnverwerkingssysteem ontregeld en heeft het zijn signaleringsfunctie verloren. Er wordt dan ook wel gesproken van sensitisatie. Het is inmiddels bekend dat het samenspel van psychologische, emotionele, sociale, gedragsfactoren en stress (door de pijn en/of andere stressbronnen in het leven) de mate van pijn bepalen. Dat vergt een heel andere aanpak dan die van acute pijn.

De ideale pijneducatie sluit aan bij het persoonlijke verhaal van de patiënt. Ook de naasten kunnen bij de pijneducatie aanwezig zijn. Door op deze manier uitleg te geven komen er vanzelf ook aanknopingspunten om het pijnprobleem aan te pakken. Hiermee wordt het zelfmanagement van de patient versterkt. En raakt de patiënt gemotiveerd om op een heel andere manier aan de slag te gaan met zijn pijnprobleem! Vroeg in het proces pijneducatie geven kan voorkomen dat er een ernstig chronisch pijnsyndroom ontstaat!

Reitsma & Van Wieren psychologen Kollum/Surhuisterveen heeft haar werkgebied in Noord Oost Friesland. Zij is een van de weinige psychologenpraktijken in Nederland die pijneducatie zo'n nadrukkelijke plaats heeft gegeven en zo nauw samenwerkt met artsen en gespecialiseerde fysiotherapeuten.
Voor meer informatie zie onze website. Ook onlinepijnbehandelingen!

(Advertorial)