Logo_levens

De Levenseindekliniek wordt niet langer kritisch benaderd door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s). Uit een vertrouwelijk document blijkt dat de RTE’s de Levenseindekliniek niet meer onder een vergrootglas legt. Dat meldt Trouw. 

De RTE’s beoordelen alle gevallen van euthanasie in Nederland. Wanneer een arts onzorgvuldig en dus in strijd met de euthanasiewet handelt kan de RTE besluiten het dossier door te spelen naar het Openbaar Ministerie. Artsen van de Levenseindekliniek hebben vaak te maken met lastige gevallen, zoals dementie en psychiatrie. RTE’s waren daarom extra scherp op de Levenseindekliniek.

Uit de documenten blijkt dat de scherpe kantjes van de controle eraf gaan. “Het enkele feit dat de melding afkomstig is van een arts verbonden aan de Levenseindekliniek is niet langer reden om over alle dossiers te vergaderen”, zo staat in het document.

Commissieleden zullen dossiers van de kliniek alleen nog digitaal gaan bekijken. Wanneer iets onduidelijk is, volgt alsnog een gesprek. Wat de reden is van de verminderde scherpte, is niet bekend.

© Nationale Zorggids