Normal_euro_geld_betalen__7_

Aanbieders in de langdurige zorg moeten zich meer richten op de wensen van de cliënt en ervoor zorgen dat mensen het leven leiden dat zij zelf willen. Dit is mogelijk door het accent te verschuiven van instellingsfinanciering naar een persoonsvolgend budget. Dat vindt Aad Koster, pas afgetreden directeur van brancheorganisatie ActiZ, meldt Skipr. 

Koster zou graag zien dat het kabinet de huidige bekostigingswijze van de langdurige zorg afschaft. Nu onderhandelen de zorgaanbieders met de zorgverzekeraars over het geld. "Laat de financiering van een zorgorganisatie afhangen van het aantal mensen dat kiest voor een afzonderlijke aanbieder”, zegt Koster.

De voormalig voorman van ActiZ heeft meer kritiek op de politiek. Op Prinsjesdag werd bekend dat er honderd miljoen extra wordt uitgegeven aan het bijscholen van personeel in verpleeghuizen, maar de bezuiniging van 250 miljoen euro op de ouderenzorg in het nieuwe jaar blijft wel overeind. "Dit is niks anders dan jojo-beleid van het kabinet. Zorgorganisaties kunnen hier geen beleid op voeren."

Overigens vindt hij het wel logisch dat zorginstellingen een eigen bijdrage vragen van de ouderen. Koster denkt dat de ouderenzorg anders onbetaalbaar wordt. Er komen immers steeds meer ouderen bij, terwijl het aantal werkende mensen juist afneemt. 

© Nationale Zorggids